EUROPEES KAMPIOEN !!!!

Beloftenwereldkampioen Ryan Kamp heeft zich in het Nederlandse Rosmalen ook tot Europees kampioen gekroond. Eerst zette hij een aanval op met Pim Ronhaar, daarna koos hij voor een solo. 

In afwezigheid van een Belgische selectie op dit EK, kleurden de Nederlanders Pim Ronhaar, Ryan Kamp, Tim van Dijke en Kyle Agterberg de aanvangsfase , samen met de Britten Thomas Mein en Cameron Mason. Mein was de eerste die de Nederlanders onder druk zette, maar een echte kloof slaan lukte niet.

Dan deden Pim en Ryan het even later beter. Na twintig minuten wedstrijd sloeg ons duo wél een kloof en het was meteen een beslissende. Toen Pim het een rondje later moeilijk kreeg, verdapperde Ryan en trok er in zijn eentje op uit.

Het Britse duo Mein-Mason bundelde de krachten in de achtervolging, snelde wel nog Pim voorbij, maar Ryan hield al bij al vlot stand. Een bijzonder knappe zege nadat hij eerder al toptienplaatsen verzamelde in vijf van de zes elitewedstrijden waarin hij van start ging.

Ryan Kamp werd op het podium geflankeerd door Thomas Mein en Cameron Mason, terwijl Pim knap vijfde werd. Met Luke Verburg hadden we nog een derde renner aan de start. Hij zou finaal als 27ste worden afgevlagd.

“Ideaal rondje voor een solo”
“Dat ik met Pim voorop geraakte, was een goede situatie”, vertelde Ryan achteraf, “maar ik denk dat hij zich daarbij een beetje heeft opgeblazen. Ik moest wel blijven doortrekken, omdat de Britten op komst waren. Ik had in het tweede koersdeel nog wel schrik dat ze kop over kop gingen rijden om mij terug te halen, maar blijkbaar schoten ze daar niet zo veel mee op.”

Anderzijds vond Ryan het wel een ideaal rondje voor een solo. “Het was sowieso het plan om zo snel mogelijk alleen weg te rijden, want het is een redelijk makkelijk rondje om alleen te rijden. Het is veel aanzetten na de bochten, wat het niet bevorderlijk maakt om in het wiel te zitten. Op kop zie je de bochten ook beter. Als je in het wiel zit, ga je blind de bochten in. En dat is een niet te onderschatten nadeel.”

Eén minpuntje: “Jammer dat de Belgen er vandaag niet bij waren. Toon Vandebosch is niet alleen een ploegmaat, maar ook een goede vriend van mij en ik had heel graag met hem samengereden. Ik baal in zijn plaats dat hij hier niet is en het is vooral jammer voor zo’n groot crossland als België. Maar met Mason en Mein was de concurrentie niet min. Thomas zag ik vooraf ook al als mijn grootste uitdager, maar Cameron had ik niet op het podium verwacht.”

Uitslag:
1. Ryan Kamp
2. Thomas Mein op 12″
3. Cameron Mason op 13″