“Cyclocross Awayday” naar Essen met fans Ryan Kamp

Onderstaand verslag van de supportersreis naar Essen is geschreven door van Ronald Krijnen (bestuurslid van de Supportersvereniging). Meer van zijn beroemde schrijfsels staan op de site Sportsfeer. Veel leesplezier!

“Cyclocross Awayday” naar Essen met fans Ryan Kamp

Ervaring met supportersreizen heb ik vooral uit het voetbal. Bij mijn favoriete clubje Willem II (wees niet bang, ik heb een vriendelijk karakter en gooi niet met brandende fakkels naar andere mensen) stap ik zo af en toe in een busje voor een “awayday”. Samen met andere fans toeren we dan naar een concurrent uit de eredivisie om dan doorgaans een verliespartij te aanschouwen. De heenreis is ook altijd een stuk leuker dan die lange kilometers terug naar Tilburg…  Maar afgelopen zaterdag was het een keer geen bustripje naar een voetbaltempel in bijvoorbeeld Almelo of Kerkrade, nee we gingen met een groep fans van cyclocross, maar vooral dan van veldrijder Ryan Kamp naar Essen om aldaar een dag topsport in de blubber te beleven! Het resulteerde in een zeer geslaagde dag.


Samen met Jan-Willem Prinsen (docent/quizmaster/presentator/wielerteammanager) en Marc Bouwens, die fotograaf van Hankenaar.nl weet u wel, had ik deze busreis met de Brabantse Kwibus (ja zo heet die bus, kan ik ook niets aan doen) georganiseerd uit naam van de supportersvereniging Ryan Kamp. Jan-Willem, Marc en ik vormen sinds een paar maanden het bestuur van deze snel groeiende fanclub, die de talentvolle veldrijder uit Raamsdonksveer ondersteunt. Na een gezellige openingsavond van de supportersclub in Tapperij Huis ten Bos te Geertruidenberg, was de reis naar Essen op zaterdag 9 december de tweede activiteit die we organiseerden. Maar liefst 36 enthousiastelingen hadden zich aangemeld, dus de gele Amerikaanse nostalgische kwibus zat goed vol. Daar waren we als organisatie al trots op!


Foto: Marc Bouwens

Om 7.45 u stapten onder de imposante kerktoren van Hank het eerste deel van het reisgezelschap op. Vervolgens denderde de bus naar de Markt van Geertruidenberg om de rest van de groep op te pikken. Het was nog even wachten op Sjoerd, de lokale razende reporter, maar nadat ook hij er was en de buschauffeur ons luid schreeuwend informeerde over de huisregels in de bus, konden we op pad naar België.

Tijdens de reis vulde iedereen nog even de “Ryan Kamp Gebroeders van der Poel Pool” in. Die pool moest overigens op het laatste moment aangepast worden, want David van der Poel besloot in Tsjechië te gaan crossen i.p.v. 10 kilometer van zijn woning… Moet hij weten, maar zeg dat dan even tegen ons voordat wij op “Bestand – Afdrukken” klikken en onze invulformulieren fout uit de printer rollen… Daarom mocht iedereen nu gokken op de uitslag van Ryan, Mathieu van der Poel en…. Sophie de Boer (één van Marc’s favoriete crossmeisjes). Hoofdprijs die te winnen was? Een warme knalrode Gazet van Antwerpen-muts en een mini-flesje Schrobbelèr! Mooi toch?

Rond 9.05 uur kwamen we aan in de Stationsstraat te  Essen en liepen richting de “inkom”. Daar pikten we de kaarten op, die we met korting konden afnemen. Grote dank nog aan het bestuur van de Molenheidevrienden in Essen!
Terwijl op het parcours piepend en krakend door de luidsprekers “Turn up the base-classics” uit de nineties schalden (de hele dag trouwens) en Thibau Nijs (zoon van) de cross bij de nieuwelingen aan het winnen was, liepen we met de hele fanbase richting de bus van vader Kamp. Daar warmde onze crossheld zich op. Hij deed dit in een partytentje op de rollerbank samen met Stan van den Bergh (WV De Jonge Renner). We informeerden naar de staat van de benen van Ryan. Vroegen aan de mekaniekers Harry en William of ze wel genoeg rhino’s en grifo’s voor Ryan bij zich hadden en aan verzorger Toon of de bidons goed gevuld waren met suikers. Alles bleek op orde en zo trokken we met vertrouwen richting de start. Zelf was ik nog bij de concurrent van Ryan, Pim Ronhaar, langsgelopen. Een talentvolle en ook sympathieke jongen, die net als Ryan al mooie crossen heeft gewonnen.


Foto: Marc Bouwens

Om 10.30 uur ging Ryan van start in de strijd om de DVV Verzekeringen Trofee op een parcours, gelegen langs de spoorlijn en tussen het nieuwe en het oude station van Essen in. Meteen zat Ryan bij de eerste vijf renners die, na later bleek, ook de koers bepaalden. De Belg Jarno Bellens had deze dag, naast zeer vriendelijke fans, een stel superbenen mee naar Essen genomen. Hij liep ronde na ronde steeds verder uit op de concurrentie. Ryan was op gepaste afstand met Pim Ronhaar, de Brit Ben Tulett aan het knokken voor plek twee. Met het ingaan van de laatste ronde leek het erop dat hij op plek vier zou eindigen. Echter mede door felle aanmoedigingen van zijn fans langs de kant, knokte hij zich wonderbaarlijk heel sterk terug naar plaats drie! Een knap resultaat en zo stonden alle supporters met de meegebrachte vlaggen bij het podium en lieten zich massaal horen! Deze podiumplaats hoorde natuurlijk bij de planning van onze busreis. Ryan dank daarvoor!


Foto: Marc Bouwens

Ryan en zijn begeleiding trokken weer naar Raamsdonksveer om uit te rusten en voor te bereiden op de volgende cross een dag later in Moergestel. De meegereisde fans bleven uiteraard nog even en doken de feesttent in om zich op te warmen met jenever of koffie. Vervolgens zagen zij de vriend van Puck Moonen de cross bij de Beloften winnen en smaakten één of meerdere pilsjes bij hen ook best volgens mij. Voordat ik zelf een bakje veel te dure Vlaamse friet naar binnen werkte, ging ik nog een rondje maken langs de mobile homes om fotokaarten van de crossers te scoren. Je zal maar last van een verzamelwoede hebben…

Al snel was het tijd voor de cross van de vrouwen. En ondanks onze meer dan luidruchtige steunbetuigingen aan Sophie de Boer, Veerle Goossens en PFP (Pauline Ferrand Prévot), wist wereldkampioene Sanne Cant de cross in Essen overtuigend te winnen. Marc maakte tijdens deze cross zijn mooiste foto’s van de dag!


Pauline Ferrand Prévot (Foto: Marc Bouwens)


Sanne Cant (Foto: Marc Bouwens)

Het was daarna wachten op de galavoorstelling van Mathieu van der Poel. De beste veldrijder ter wereld heeft op dit moment alleen in Wout van Aert een waardige tegenstander, maar Wout was er gewoon niet in Essen… Tsja, dan is er eerlijk gezegd geen sprake meer van een mooi duel. Dan moet je als crossfan voor echte strijd richten op plaats twee. Ook leuk, maar die knokpartij om de eerste plaats is toch anders. Mathieu won dus en het blijft een genot om het fenomeen te zien rijden. Wat een techniek heeft deze klasbak! Nog slechts een paar jaar en Ryan zal hem het vuur aan de schenen leggen!

Na afloop verzamelden we weer bij de Amerikaanse schoolbus die volgens een plaatselijke motoragent niet op de juiste plaats geparkeerd stond. De beste man was heel vriendelijk en geduldig met ons. Hij bleef maar wachten bij de bus tot ook de laatste drie reisgenoten eindelijk de wandeling naar de bus en een laatste plasje hadden voltooid. Daarna vertrokken we onder politiebegeleiding uit Essen. Waarom weet ik nog altijd niet, maar de motoragent reed met zwaailicht voor ons uit, zette al het verkeer uit de zijstraten stil en ging pas terug naar Essen toen wij richting Nederland afdraaiden. Hij wilde blijkbaar zeker weten dat we echt weg waren! Ik kreeg dus toch nog even het idee terug te keren van een incidentrijk voetbalpotje. Dan is deze begeleiding namelijk heel gebruikelijk…

Nadat Jurgen Tukker zijn prijzen overhandigd kreeg als winnaar van de pool, ging de volumeknop in de bus vol naar rechts en toeterde de feestmuziek door de speakers van de kwibus. Met “jij krijgt die lach niet van mijn gezicht” snoeihard aan, kwamen we om 17.30 uur in Geertruidenberg aan bij Tapperij Huis ten Bos. Een deel vertrok vervolgens naar huis en de rest dook de kroeg in voor een evaluatie van deze mooie dag vol modder, Ryan op het podium, PFP, feesttenten en gezelligheid! We mogen terugkijken op een zeer geslaagde dag, want deze “cyclocross awayday” is prima bevallen. Dit gaan we zeker nog eens overdoen!

BENIEUWD NAAR MEER PRACHTIGE FOTO’S VAN MARC BOUWENS? KLIK DAN OP DEZE ZIN!

Uitslag junioren: 1. Jarno Bellens (Bel) 2. Pim Ronhaar 3. Ryan Kamp 4. Ben Tulett (Eng) 5. Ryan Cortjens (Bel).

 

Eén reactie

  1. Prachtig geschreven.
    Mijn complimenten.
    Moeten we snel over doen