Ryan trotseert modderige Gavereberg

Het veldritseizoen kent meerdere klassiekers en tot deze categorie mag je de Telenet Superprestige cross in Gavere ook rekenen. Vaak is het hier ploeteren door de modder op het militaire domein rondom het kasteel Grenier. Op de zondagochtend werden we opgeschrikt door de eerste herfstbui van het jaar en bij de echte crossliefhebber gaat dan het hartje sneller kloppen. Zullen we vandaag dan weer eens zo’n ouderwetse moddercross krijgen? Met de verwachting van modder werd er zondagochtend vertrokken naar Gavere. Eerst nog even Harry de hulpmecanicien ophalen en daarna op naar cross.

Het voordeel van bij de Elite starten is dat er keurig een plaatsje was gereserveerd op het militaire domein, natuurlijk bij de overige Marlux rijders. Het Marlux team had voor deze cross flink uitgepakt met een VIP tent voor de huldiging van de renners die op het EK podium haalden. Zo werd Pim Ronhaar gehuldigd met zijn EK overwinning en later na de elitecross was het de beurt aan Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en nieuwkomer Denise Betsema.

Maar daar waren wij natuurlijk niet voor gekomen. De fietsen moesten klaargemaakt worden en na junioren wedstrijd was het tijd voor het inrijden op het parcours. Zeker bij een cross als in Gavere is zo’n parcoursverkenning heel belangrijk. Je moet in korte tijd beslissen welke sporen je waar moet rijden. Wanneer en hoe vaak ga je van fiets wisselen, dat alles wordt grotendeels vooraf beslist. Al was het besluit van de fietswissel niet de moeilijkste. Dat zal gewoon iedere ronde moeten en dat doen we boven vertelde Ryan aan de begeleiders.

Terug bij de bus moest vader William weer aan de slag en konden de fietsen wedstrijdklaar worden gemaakt. De fietsen worden weer geschoond gespoten en natuurlijk krijgt de ketting nog een beetje olie. Als de dames bezig zijn met de laatste ronden wordt het tijd voor het opwarmen van de spieren op de Tacx. Ook dit behoort tot het vaste ritueel van iedere crosser. Na de wedstrijd van de dames kwam ploegleider Gianni Meersman nog even wat laatste tips doorgeven. Altijd goed om te zien dat er vanuit het team Marlux voldoende aandacht is aan onze jonge belofte.

De wedstrijd moest weer door gebrek aan UCI punten aangevangen worden vanaf de laatste rij, maar daar is Ryan de laatste tijd wel aan gewend geraakt. Waar vooraan Mathieu van der Poel er direct na de start een lap op gaf, moest Ryan in de achterhoede zijn gevecht leveren. Samen met de overige beloften werkt Ryan eigenlijk een wedstrijd binnen een wedstrijd uit. Tegenstanders als Thomas Kopecky en Mees Hendrickx kent Ryan nog uit zijn Junioren periode en zij rijden hun race zo rond de 30e plaats in de wedstrijd. Niet voor iedereen zichtbaar maar toch gewoon een sterke wedstrijd rijdend.

Omdat Mathieu er deze middag duidelijk zin in had en eigenlijk vanaf de start wegreed bij alles en iedereen, werd het een snelle wedstrijd. Al bij al zorgde dit ervoor dat Ryan 2e ronde voor het einde uit koers werd gehaald wegens de 80% regel. Achteraf hoorde we van Ryan dat dit precies op tijd was. Hij vreesde ervoor dat nog een ronde over de Gavereberg, door de modder, ervoor zou zorgen dat hij te voet kwam te staan. Voldaan dat hij toch de 50 min. had volgemaakt (de tijd van een volledige belofte wedstrijd), vertelde Ryan dat hij tevreden was over de wedstrijd. Het ging lekker, al was het wel erg zwaar.

Na de wedstrijd rustig uitrijdend op de Tacx hoorde dat Ryan op de 32e plaats in de uitslag was gezet. Gefinisht tussen leeftijdsgenoten, dus hij kan gewoon terugkijken op een sterk gereden wedstrijd. Volgende week staat er weer een nieuwe cross op het programma. Hij is geselecteerd voor wereldbekercross in Tabor.

Uitslag Telenet Superprestige Gavere 2018:

1. Mathieu van der poel
2. Toon Aerts
3. Wout van Aert
4. Thomas Pidcock
5. Lars van der Haar
..
30 Thomas Kopecky
31 Berne Vankeirsbilck
32 Ryan Kamp
33 Jenko Bonne
34 Mees Hendrikx

Klik hier voor meer foto’s van Ryan in actie in Gavere >

Eén reactie

  1. Peter de Vries

    Geweldig gedaan Ryan.