Ryan Kamp wil EK Veldrijden winnen in eigen provincie

ROSMALEN – Ryan Kamp veroverde begin dit jaar in het Zwitserse Dübendorf de wereldtitel in het veld bij de beloften. Dat maakt hem – in zijn eigen provincie Brabant – tot topfavoriet bij de komende Europese titelstrijd in Rosmalen. Die rol gaat hij niet uit de weg. “Mijn eerste grote doel van de winter is dit EK en de eerste crossen van de afgelopen weken geven mij veel vertrouwen.”

Kamp reed dit seizoen al vier keer bij de eerste tien bij de elite, onder meer in de Superprestigecross in Gieten, waar hij keurig zesde werd. Het zijn uitslagen die hem tevreden stemmen. “Stiekem had ik hier al wel op gehoopt. Het is mooi als je elke winter de lijn van de progressie nog iets verder kan doortrekken. Maar het is wel heel prettig om te constateren dat het gelukt is om inderdaad weer beter te doen en zelfs met de subtop bij de elite te strijden.” Hij vindt zichzelf op alle vlakken verbeterd. “Mijn snelheid ligt hoger, ook in de bochten, ik ben wat sterker, technisch gaat het weer net iets soepeler en je krijgt ook steeds meer koersinzicht. Al met al sta ik waar ik wil staan.”

Het voedt zijn ambities extra om dit jaar te scoren, zowel in zijn eigen beloftencategorie als in de wedstrijden tussen de elite. “De eerste crossen van de afgelopen weken geven mij veel vertrouwen. Het EK en WK zijn natuurlijk wedstrijden waar ik (weer) voor de winst wil gaan, ik hoop hetzelfde in de X2O Badkamers Trofee (voorheen DVV Trofee) waar ik ook tussen de beloften uit kom. En bij de elite hoop ik veel top 10-klasseringen te realiseren en in de met minder toppers bezette crossen richting de top 5 of zelfs het podium te kunnen kijken. Ik heb deze zomer een goede basis kunnen leggen. Als team hebben we goed en veel getraind, ik denk dat we daar in de breedte de vruchten van plukken. En ook een kort maar goed wegseizoen geeft een goede basis voor een hopelijk mooie winter.”

Het parcours in Rosmalen is wel iets gewijzigd, maar de renner van Pauwels-Bingoal (opgeleid bij ZZPR.nl-Orange Babies) heeft wel het voordeel dat hij twee jaar geleden als eerstejaars belofte ook al mee streed op het terrein van het Autotron. De Brabander werd zeventiende. “Het is voor mij belangrijk om het stukje bos goed te verteren, ik denk dat ik het zand goed aan kan, maar vooral het rijden op hoge snelheid en het hard rijden door de bochten gaan in mijn voordeel zijn. Ik won al eens brons op het WK voor junioren in eigen land (Valkenburg), maar hoe bijzonder zou het zijn om voor de titel te strijden, niet alleen in eigen land, maar ook nog in eigen provincie?”

Zaterdag 7 november rijdt Ryan het EK veldrijden in Rosmalen.
Voor meer informatie over het programma, kijk op de website van het EK veldrijden.